Apostil Nedir?

Profesyonel Tercüman Kadromuz ile,Çeviri İhtiyaçlarınıza Uygun Fiyatlı Çözümler Sunuyoruz.

Apostil Nedir?

Apostil, bir ülkede düzenlenen belgenin başka bir ülkede yasal gerçekliğinin olmasını sağlayan bir onay türüdür. Apostil kuralları 6 Ekim 1961 yılında Lahey Anlaşması’nda belirlenmiştir. Bu onay türünün amacı sözleşmede yer alan ülkelerin herhangi birinden alınan resmî belgenin, prosedürler veya diplomatik mercilerle uğraşmaya gerek kalmadan anlaşmada yer alan diğer ülkelerde de kullanılabilmesini sağlamaktır. Belgenin apostil işleminin, belgenin düzenlendiği ülkede yaptırılması gerekmektedir.

Türkiye’de Apostil Onayı Nerelerden Alınır?

Türkiye’de apostil onayını veren makamlar; Valilik, kaymakamlık veya adli belgeler için ağır ceza mahkemeleri başkanlıklarıdır. Ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarında apostil işlemleri gerçekleştirilebilir.

Bir belgeye apostil şerhi uygulanmadan önce yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilip daha sonra ise yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterde onaylatılması gerekmektedir.

Apostil Onayı Uygulanabilecek Belgeler

  • Cumhuriyet savcılıkları, mahkeme katipleri, mahkeme icra daireleri dahil olmak üzere yargı organları veya bu organlara mensup memurlar tarafından düzenlenen belgelere apostil işlemi uygulanmak zorundadır.
  • Noterlikten temin edilmiş belgelere de apostil işlemi uygulanması gerekmektedir.
  • Direkt olarak ticaret veya gümrük işlemleri ile ilgili belgeler, diplomatik ve konsolosluk belgeleri ile birlikte nüfus kayıt örneği, diploma, doğum ve ölüm belgeleri de apostil işlemi uygulanması gereken belgeler sınıfına girmektedir.

Apostilli Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?

İlk olarak nüfus kayıt örneğinin yeminli bir tercüman tarafından tercümesi yapılır. Tercüme işlemi tamamlandıktan sonra orijinal belge ile yeminli tercümanın imzası noter tarafından onaylanmalıdır. Bu aşamada tercümeye noterin imzası ve mührü eklenerek belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmelidir. Son aşamada ise kaymakamlık ya da valilik tarafından imza ve mührün gerçek olduğunun onaylanmasıyla işlem tamamlanır.

Apostil Onaylı Diploma Nereden Alınır?

İlk olarak diplomanın, yeminli bir tercüman tarafından tercümesi yapılır. Tercüme işlemi tamamlandıktan sonra orijinal belge ile yeminli tercümanın imzası noter tarafından onaylanmalıdır. Bu aşamada tercümeye noterin imzası ve mührü eklenerek belgenizin Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylandığı belgelenmelidir. Son aşamada ise kaymakamlık ya da valilik tarafından imza ve mührün gerçek olduğunun onaylanmasıyla işlem tamamlanır.  Artık bu diploma diğer bir ülkeye sunulabilir hale gelmiştir.

Apostil Onayının Geçerlilik Süresi

Apostil şerhi bulunan belgenin belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Fakat bu durumun iki istisnası vardır;

  1. Apostil mührü bulunan belgenin bir geçerlilik süresi varsa, belgenin geçerlilik süresi sona erdiğinde apostil işlemi de geçersiz olmuş olur.
  2. Nüfus kayıt örneklerine yapılan apostil işleminin altı ay geçerliliği bulunmaktadır.

Apostil Anlaşması Olan Ülkeler

İsrail, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Japonya, Kazakistan, Karadağ, Kolombiya, Kuzey İrlanda, Letonya, Lesotho, Liberya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Makedonya, Macaristan, Malta, Malavi, Marşal Adaları, Mauritius, Moldova, Meksika, Monako, Namibya, Norveç, Niue, Panama, Portekiz, Polonya, Rusya, Romanya, Saint Kitts, Nevis Saint Lucıa, Samoa, Saint Vincent, San Marino, Sırbistan, ABD, Andora, Almanya, Antigua, Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bahamalar, Burbuda, Barbados, Belerus, Belçika, Bosna-Hersek, Beliza, İngiltere, Bostvana, Bulgaristan, Brunei Sultanlığı, Cook Adaları, Çin Halk Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik, El Salvador, Ekvador, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fiji, Fransa, Grenadines, Grenada, Güney Kore, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Hindistan, Hunduras, İrlanda, Seyşeller, Slovakya, Slovenya, Svaziland, Surinam, Tonga, Türkiye, Trinidad ve Tobago, Ukrayna, Yeni Zelanda, Venezuela,Yunanistan.

Apostil Nedir?